De meeste mensen hebben verschillende soorten wijnglazen in huis. Handig, want je serveert niet iedere wijn in hetzelfde glas. Zo gebruik je voor rode wijn bijvoorbeeld een ander glas dan voor witte wijn en champagne. Drink je zelf nauwelijks wijn, maar heb je mensen over de vloer die een wijntje willen? Dan weet je misschien niet welk glas je moet gebruiken. Wij helpen je om de juiste keuze te maken.

Rode wijn

Op het eerste gezicht lijken alle wijnglazen op elkaar. Ze hebben immers allemaal een voet, steel en kelk. De steel en voet verschillen doorgaans niet veel, maar dat geldt wel voor de kelk. Zo is de kelk van een glas voor rode wijn vaak groter en breder dan die van een glas voor witte wijn of rosé. Er wordt zo een groter deel van de wijn blootgesteld aan zuurstof en dat komt de smaak ten goede. Bovendien is walsen makkelijker in een glas met een grote, bolle kelk. Door rode wijn heen en weer te draaien in je glas, komt er nog meer zuurstof bij.

Witte wijn

Schenk je witte wijn in een glas voor rode wijn? Dan zijn de aroma’s van deze zoete wijn binnen de kortste keren verdwenen. Dit komt doordat een groter deel van de wijn in aanraking komt met zuurstof. De kelk van glazen voor witte wijn is daarom ook smaller dan die van glazen voor rode wijn. Door de smallere kelk blijven de aroma’s langer in het glas hangen en dat zorgt ervoor dat je optimaal geniet van een wit wijntje. In een smal glas blijft witte wijn bovendien langer koud.

Net als bij witte wijn spelen de aroma’s ook bij rosé een belangrijke rol. Bovendien is deze wijn het lekkerst als je hem koud serveert. Ga daarom niet op zoek naar aparte glazen voor witte wijn en rosé. Voor deze wijnen kun je namelijk prima hetzelfde glas gebruiken.

Champagne

Champagne wordt vaak geserveerd in een ander soort glas dan rode wijn, witte wijn en rosé. Ook hier geldt weer dat het verschil vooral in de kelk zit. Voor champagne wordt vaak een zogeheten flûte gebruikt. De kelk van dit gas is een stuk smaller en hoger dan die van glazen voor witte wijn en rosé. Wijnkenners zijn het er overigens niet over eens wat het beste champagneglas is. Zo zijn er mensen die beweren dat deze drank beter tot zijn recht komt in een glas met lage, brede kelk dan in een flûte.

Redenen om het juiste glas te gebruiken

Of je nu zelf alleen maar Malbec of Rioja drinkt, het is handig om verschillende wijnglazen in huis te hebben. De belangrijkste reden hiervoor is dat wijn simpelweg beter tot zijn recht komt als je het in het juiste glas serveert. Krijg je eters en heb je voor elke gang een andere wijn? Dan is het bovendien niet nodig om de wijnglazen tussen de gangen door af te wassen. Je pakt simpelweg een ander glas en schenkt hier de wijn in.