Als je van witte wijn houdt, schenk je waarschijnlijk geregeld een glaasje voor jezelf in. Veel mensen houden in dat geval geen rekening met de manier van serveren. Begrijpelijk, want er is niemand anders die zich hierom bekommert. Krijg je binnenkort mensen over de vloer en weet je dat ze een wit wijntje meedrinken? Dan wil je de wijn uiteraard op de beste manier serveren. In deze tekst vertellen wij je hoe je dit doet.

De juiste temperatuur om witte wijn te bewaren
Veel Nederlanders bewaren een fles witte wijn in de koelkast. Je hoort waarschijnlijk niemand klagen als hij een koud glas witte wijn voorgeschoteld krijgt, maar toch is de koelkast eigenlijk te koud voor deze wijn. De ideale serveertemperatuur van deze wijnen ligt namelijk tussen de 11 en 13 graden. Omdat de gemiddelde koelkast vaak tussen de 6 en 8 graden staat ingesteld, wordt witte wijn vaak te koud bewaard.

Heb je een fles Pinot Blanc in huis, maar wil je deze niet te koud serveren aan je gasten? Haal de fles dan enige tijd voor het uitschenken uit de koelkast. De wijn warmt op deze manier op, zodat hij uiteindelijk in de buurt van de beste serveertemperatuur komt. Het is nog beter om witte wijn te bewaren in een wijnklimaatkast. In dit apparaat kun je de temperatuur per laag vaak afzonderlijk regelen. Stel je de temperatuur voor de laag met witte wijn in op plusminus 12 graden? Dan is deze wijn altijd op de juiste temperatuur.

Het openen van de fles
Naast het bewaren op de juiste temperatuur is er meer nodig om witte wijn op de juiste manier te serveren. Het openen van de fles speelt bijvoorbeeld ook een rol. Dit is zeker het geval als je een fles met kurk hebt. Je wilt immers niet dat er stukjes kurk in de fles komen, want dat komt de smaak van de wijn niet ten goede. Draai de kurkentrekker daarom nooit helemaal door de kruk. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat er stukjes in de wijn terechtkomen. Probeer de kurk er bovendien altijd in zijn geheel uit te trekken.

Gebruik een geschikt glas
Zodra je een fles Riesling geopend hebt, wordt het tijd om de witte wijn in een glas te schenken. Pak niet lukraak een glas uit de kast, maar kies een wijnglas dat geschikt is voor witte wijn. De kelk van zo’n glas is kleiner en smaller dan die van een glas voor rode wijn. Een wijnglas voor witte wijn houdt de aroma’s beter vast en zorgt dat de wijn langer op de juist temperatuur blijft. 

Schenk de wijn op de juist manier uit
De meeste mensen hechten geen waarde aan de manier van uitschenken. Toch is het handig om te weten hoe dit moet als je witte wijn op de beste manier wilt serveren. Houd de fles aan de onderkant vast en schenk in een vloeiende beweging. Eindig altijd met een draaiende beweging om te voorkomen dat je wijn morst.