Je houdt er misschien geen rekening mee, maar als ondernemer kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade. Dit gebeurt bijvoorbeeld als jij, een werknemer of een product schade veroorzaakt aan (de spullen van) iemand anders. Om te voorkomen dat je de kosten uit eigen zak moet betalen, sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Maar hoe kies je de juiste aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)? Wij helpen je op weg!

Breng je risico’s in kaart

Omdat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, twijfel je misschien of je hem af moet sluiten. Wij kunnen dit niet voor je bepalen, want ieder bedrijf is anders. Zo loopt de ene onderneming bijvoorbeeld meer kans om aansprakelijk gesteld te worden voor schade dan de andere. Breng daarom je risico’s in kaart als je twijfelt of je een AVB nodig hebt. Ga hierbij niet over één nacht ijs, maar neem de tijd. Het kan je namelijk veel geld kosten als je geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt, maar wel aansprakelijk gesteld wordt voor schade.

Kies de beste dekking

Bij de meeste verzekeraars is de standaarddekking van een AVB voor ieder bedrijf hetzelfde. Zo ben je vaak verzekerd voor algemene bedrijfsaansprakelijkheid, productaansprakelijkheid, milieuaansprakelijkheid, werkgeversaansprakelijkheid en cyberaansprakelijkheid. De dekking is vrij uitgebreid, maar je bent helaas niet altijd verzekerd voor schadeclaims. Gelukkig kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met één of meer aanvullende dekkingen. Kan je bedrijf beroepsfouten maken die tot financiële schade bij klanten leiden? Dan kun je een Univé beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als aanvulling op een AVB. Hiermee ben je onder meer verzekerd voor financiële schade door een verkeerd advies of het leveren van een gebrekkige dienst of een gebrekkig product.

Daarnaast kun je uit de volgende aanvullende dekkingen kiezen:

  • Werknemersschade
  • Bestuurdersaansprakelijkheid
  • Constructie All Risk (CAR)
  • Gehuurde en geleende spullen
  • Eigendommen van klen
  • Uitloop

Bereken je premie

Net als voor iedere andere verzekering betaal je voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook premie. Voordat je een AVB afsluit, wil je ongetwijfeld weten wat je hier per maand aan kwijt bent. Omdat de premie van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afhankelijk is van een aantal factoren, kunnen we hier geen exacte uitspraken over doen. Gelukkig kun je via de site van veel verzekeraars makkelijk een berekening maken. Je doorloopt simpelweg een aantal stappen en ziet vervolgens direct hoeveel je per maand betaalt.

Richt je niet tot één verzekeraar

De standaarddekking van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen is bij veel verzekeraars hetzelfde. Daarom denk je misschien dat het niet uitmaakt waar je een AVB afsluit. Dit is een misvatting, want verzekeraars hanteren verschillende premies voor deze verzekering. Richt je daarom nooit tot één verzekeraar, maar vergelijk verschillende partijen met elkaar voordat je een keuze maakt.

Lees de voorwaarden door

Een goedkope bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is op het eerste gezicht interessant, maar er kan een addertje onder het gras zitten. Baseer je keuze daarom nooit alleen op de prijs. Lees liever ook de voorwaarden door voordat je een knoop doorhakt. Dit kost je weliswaar wat meer tijd, maar je verkleint zo de kans dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.