Milieuvriendelijke palmolie is niet alleen mogelijk, maar wordt ook steeds vaker gedaan door enkele van de grootste bedrijven ter wereld. Na jaren van ontbossing en mensenrechtenkwesties rond de traditionele palmolieproductie, hebben veel bedrijven toezeggingen gedaan om duurzame palmolie in te kopen. Hier is alles wat u moet weten over milieuvriendelijke palmolie.

Wat is milieuvriendelijke palmolie?

 Palmolie is een soort plantaardige olie die wordt gewonnen uit de palmvrucht, die groeit aan de Afrikaanse oliepalmboom. Ongeveer 50 procent van alle verpakte producten bevat een of andere vorm van palmolie. Het zit in zaken als cosmetica, zeep, wasmiddelen, chocolade, ijs en koekjes. Palmpitolie – die afkomstig is van het zaad van de vrucht – wordt meestal gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen en als ingrediënt in andere industriële producten.

Wat is het verschil met de traditionele productie van palmolie?

Milieuvriendelijke palmolie wordt geproduceerd met behulp van duurzame praktijken die het milieu en de lokale gemeenschappen beschermen. Traditionele palmolieproductie resulteert vaak in aantasting van het milieu en negatieve sociale gevolgen. Milieuvriendelijke palmolie is afkomstig van gecertificeerde telers die voldoen aan strikte normen voor de bescherming van bossen, biodiversiteit en werknemersrechten. Het is ook gecertificeerd als CO2-neutraal, wat betekent dat het zijn eigen uitstoot van broeikasgassen compenseert. Dankzij deze inspanningen kan milieuvriendelijke palmolie deel uitmaken van een klimaatvriendelijk dieet zonder in te leveren op smaak of voeding!

Wat zijn de voordelen van milieuvriendelijke palmolie?

Naarmate de wereld zich steeds meer bewust wordt van het belang van duurzaam leven, veranderen veel bedrijven hun praktijken om milieuvriendelijker te worden. Een van die veranderingen is het gebruik van milieuvriendelijke palmolie. Milieuvriendelijke palmolie wordt geproduceerd op een manier die het milieu niet schaadt en niet bijdraagt ​​aan klimaatverandering. Traditionele methoden voor de productie van palmolie omvatten bijvoorbeeld vaak het kappen van grote stukken land, palm oil deforestation, wat kan leiden tot ontbossing. Milieuvriendelijke palmolieproducenten kiezen voor een duurzamere aanpak en gebruiken methoden zoals het planten van bomen in plaats van ze te kappen. Ook voor lokale boeren houdt dit in dat ze niet worden opgeslokt door de grote bedrijven. Grote bedrijven maken gebruik van prijzen die lokale boeren niet aan kunnen bieden, en daardoor verliezen ze vaak hun grond of kunnen ze niets verkopen. Milieuvriendelijke palmolie houdt ook in dat deze boeren ondersteund wordne.

Wie koopt er al duurzame palmolie in?

Het is geen geheim dat de palmolie-industrie een groot duurzaamheidsprobleem heeft. Maar wat minder bekend is, is dat sommige bedrijven al duurzame palmolie inkopen.