Hoe veilig is jouw bedrijf?

0
270

Hoe veilig is jouw werkvloer, zowel praktisch als werkbaar? Zijn jouw bouwvakkers uitgerust met de juiste reflecterende werkbroeken en reflecterende werkjassen voor werk in het donker? En hoe zit het met de mentale gezondheid van je werknemers; is er een HR-cyclus die goed en veilig werkt, of moeten ze niet alleen letterlijk in het duister tasten? Je raadt het misschien al, maar het is tijd om je bedrijf eens goed tegen het licht te houden. 

Praktisch en organisatorisch

Allereerst de praktische kant. Je werknemers, zeker als jullie met z’n allen in een sector werken die zwaar en/of gevaarlijk praktisch werk betreft, moeten hun werk veilig en met de juiste tools kunnen uitvoeren. Een goede uitrusting voor al je werknemers, van de juiste reflecterende werkbroeken én reflecterende werkjassen voor werk in het donker, tot gereedschappen die van goede kwaliteit zijn, is essentieel voor een hoge prestatie, en vooral ook een veilige prestatie. Dit zou dan ook, als werkgever, een van je hoogste prioriteiten moeten zijn. Vraag ook regelmatig naar de behoeftes van je werknemers. Zie de praktische, organisatorische kant van voor je werknemers zorgen niet alleen als dingen afvinken op een verplichte veiligheidslijst, maar vooral ook als voldoen aan de wensen van de mensen die voor jou het zware werk verrichten. 

…én ethisch

En dan is er nog het andere deel; het menselijke deel. Een gewetensvraag, dan meteen maar: waar kunnen jouw werknemers terecht als er iets aan de hand is? Of het nu een klacht over een gebeurtenis op de werkvloer betreft, over een ander incident of over iets persoonlijks waar de leidinggevenden wél van op de hoogte moeten zijn; is er een plek waar jouw staff altijd veilig en direct terecht kan, om dingen te overleggen en, wanneer nodig, dingen te verlichten en knopen door te hakken? Als je antwoord geen volmondige ja én een uitgebreid stappenplan betreft, is het al helemaal een goed idee om jezelf eens lang in de spiegel aan te kijken… en vervolgens direct te beginnen met het bouwen van een goede, eerlijke en veilige HR-cyclus. Vraag ook hiervoor weer feedback aan de mensen voor wie je dit faciliteert. 

 

Veiligheid in alle vormen is een van de belangrijkste dingen voor elk bedrijf. Laat het er dus niet bij zitten en pak alles nog beter aan, van de praktische en organisatorische kant tot het faciliteren van een goede HR-cyclus. Dat kan jij!