Helaas is een naaste te komen overlijden, en valt het regelen van de uitvaart deels of helemaal op jouw schouders. Klinkt dit als een bekend scenario? Of je het nu in het verleden hebt meegemaakt of dat je er nu middenin zit, waarschijnlijk voel je je ontzettend overweldigd. Waar moet je allemaal wel geen rekening mee houden bij het plannen van een uitvaart Amsterdam? Gelukkig zijn wij er om je te helpen. Wij, en je uitvaartverzorger.  

Nodige zaken 

Het meest cru aan het moeten plannen van een uitvaart, is dat logistieke dingen en regelgedoe het laatste is waar je in de weken na het overlijden van een dierbare mee bezig wil zijn. Toch moet het gebeuren; een uitvaart moet namelijk binnen twee weken na het overlijden van een persoon voltrokken worden. Dus, waar begin je in hemelsnaam met regelen, terwijl je eigenlijk allerlei andere dingen aan je hoofd hebt? Het eerste wat enorm kan helpen is het vinden van een goed uitvaartcentrum. Hier komt namelijk meteen een uitvaartverzorger bij kijken. Zoek een plek én een persoon waar jullie als naasten je prettig bij voelen. Zodra je die persoon hebt gevonden, valt er hopelijk al een last van je schouders. Je uitvaartverzorger kan je namelijk precies vertellen wat je allemaal zelf moet regelen en neemt ook veel dingen uit handen, zodat jij eigenlijk alleen nog maar keuzes hoeft te maken en het emotionele deel van de uitvaart moet overzien. Je hoeft bijvoorbeeld niet zelf de bloemstukken te regelen, maar enkel door te geven wat voor bloemen en kleuren je mooi vindt. De uitvaartverzorger doet vervolgens de rest, tot aan de tekst die er op de linten komen te staan. 

Het moeilijke deel 

Het enige wat jou dan nog rest is het emotionele gedeelte; iets waar ook een uitvaartverzorger niet van je kan overnemen. Zo iemand kan je hooguit vragen stellen die het proces vergemakkelijken, maar hoe de uitvaart eruit gaat zien is helemaal aan jou en de andere dierbaren van de overledene. Zie het zo: je mag nog één keer die persoon vieren, met allemaal mensen voor wie hij/zij/hen ook belangrijk was, en dat mag je doen op jouw manier. Op jullie manier. Er is dus eigenlijk niks fout te doen. Probeer het ook niet te veel te overdenken; het is maar dat die persoon een mooi afscheid krijgt én dat jullie het een beetje kunnen afsluiten. 

 

Kortom, met een goede uitvaartverzorger die je vertrouwt én een beetje vertrouwen in jezelf komt het goed. Succes.