Bitcoin kopen? Waar en hoe doe je dat?

0
333

Bitcoin is een cryptovaluta en de eerste gedecentraliseerde digitale munt. Dit betekent dat deze munt zonder centrale bank of centrale beheerder werkt. In tegenstelling tot de euro, de dollar of andere valuta bestaat er geen fysieke bitcoin. De bitcoin wordt gecreeerd door gebruikers ingewikkelde computersystemen te laten ontcijferen op een gedecentraliseerd systeem waarop iedereen is aangesloten, de zogeheten blockchain. Het ontwikkelen van bitcoins wordt ook wel mijnen genoemd in het jargon. De bitcoin is in 2008 bedacht door ene Satoshi Nakamoto, dit is een programmeur of een groep programmeurs van wie we tot de dag van vandaag de ware identiteit niet kennen. In 2008 werden de basisprincipes van de bitcoin opgeschreven in een whitepaper pas een jaar later vond de eerste bitcoin-transactie plaats. Toen werd er voor een pizza 10.000 bitcoin neerlegt, dat zou nu neerkomen op heel veel geld. 

Bitcoin aanschaffen 

Er zijn verschillende mogelijkheden om veilig bitcoin te kopen. Er zijn in totaal 6 veilige manieren om dit te doen. Allereerst kan je met iDEAL bij een Nederlands wisselkantoor bitcoin kopen. Vaak wordt er geadviseerd om als beginnende gebruiker hier gebruik van te maken. Bij wisselkantoren bitcoin kopen is niet altijd het veiligst, maar wordt toch aangeraden aan een beginnende gebruiker. Een voorbeeld is Bitvavo, een van de voordeligste bitcoin brokers van Nederland en staat ook bekend als een flexibel platform die makkelijk in gebruik is voor beginners. Bij de wisselkantoren kan eenvoudig en veilig snel worden betaald met iDEAL. Ook kan je bitcoins kopen via een buitenlandse exchange, de prijzen liggen hier vaak wat lager dan bij Nederlandse brokers, maar je hebt hier alleen betalingsmogelijkheden als bankoverschrijving en het kan een stuk minder veilig zijn dan bij een Nederlandse broker. Verder zijn bitcoins ook te kopen met contant geld via marktplaatsen, waar je het onderling met elkaar afspreekt. Het is een stuk anoniemer en let goed op iemands rating score en hoeveel transacties hij of zij in het verleden al heeft gedaan. Daarbij is bitcoin ook aan te kopen met een creditcard of paypal. Eerst koop je met je creditcard of paypal lindendollars om deze vervolgens in te leveren voor bitcoins. Als laatst kun je ook bitcoins kopen via een speciaal bitcoin pinautomaat. In Nederland zijn er ongeveer 31 van deze pinautomaten te vinden. Het enige nadeel is dat het veel transactiekosten met zich meebrengt. Houdt rekening met zo’n 10% transactiekosten. 

Een andere digitale munt, de fantom 

Veel mensen zijn al bekend met de bitcoin, maar een ander minder bekende digitale munt is de fantom. Ook wel bekend als de FTM coin. Deze munt is ontworpen om de prestaties en schaalbaarheid van blockchains te verbeteren, het heeft hiervoor een eigen algoritme ontwikkeld. Deze technische analyse voor de komende jaren van Fantom ziet er positief uit.