Zodra je oude deurmat versleten is wil je natuurlijk graag een nieuwe. Maar welke moet je dan kiezen? Heb je een binnen- of buitenmat nodig, een schoonloopmat of juist een droogloopmat? Of misschien is wat je zoekt wel juist een opvulmat! Om je een eind op weg te helpen staan hieronder de verschillen voor je uitgewerkt.  

Een binnen- of een buitenmat? 

Een binnenmat is zoals de naam al verklapt voor binnen. Met een binnenmat zorg je ervoor dat je entree en je vloer schoon en droog blijven zodra je binnenkomt. Deze matten hebben een wat fijnere structuur dan de buitenmat en ze zijn minder stevig. Maar, dat is geen enkel probleem want een binnenmat hoeft niet tegen verschillende weersomstandigheden te kunnen. Met een opvulmat kun je de ruimte boven het kruipluik verhogen. Zo sluit jouw deurmat nog beter aan op je vloer! 

Buitenmatten zorgen er ook voor dat het binnen schoon blijft. Er komt überhaupt geen vuil mee naar binnen, wat wel kan gebeuren bij een binnenmat. De buitenmat heeft stuggere vezels en regenwater en vocht van je schonen zal dan ook niet in de mat trekken. Hierdoor krijgt schimmel en rot geen kans. Hij droogt weer op in de zon en blijft lang mooi. Wist je trouwens dat er ook buitenmatten op maat verkrijgbaar zijn? Zo krijg je de perfecte maat mat voor jouw huis.  

Een schoonloopmat of een droogloopmat? 

Hiervoor ging het al even over binnenmatten. Die binnenmatten kun je onderverdelen in schoonloopmatten en droogloopmatten. Wat daar het verschil in is? Met een schoonloopmat wordt het vocht opgenomen en door de stugge vezels worden je schoenen als het ware geschraapt van het vuil. Dat vuil blijft vervolgens achter in de schoonloopmat.  

Een droogloopmat is sterk absorberend. Je schoenen zullen droog zijn als je binnenkomt. Het vuil wordt ook meegenomen in de mat maar net iets minder dan bij een schoonloopmat. Een droogloopmat schoonmaken doe je door hem goed te stofzuigen en sommige varianten zijn zelfs geschikt voor de wasmachine.  

Nu weet je welke mat je nodig hebt. Maar hoe weet je welke maat je moet hebben? Je kunt een mat natuurlijk op maat laten maken. Het beste is om een mat van dezelfde breedte als de deur aan te schaffen. Ligt je mat in een uitsparing? Dan is het wel verstandig om je mat op maat te laten maken. Zo weet je zeker dat hij goed past.