Waarom pest een kind?

Waarom pest een kind?
Opvoeden

Tijdens de maandelijkse coaching met Nathalie kwamen we op het onderwerp dat haar kind gepest wordt. Dit kwam wel vaker aan de orde, we praatten dan over hoe zij als moeder hiermee omgaat en wat zij voor haar kind kan doen. Maar deze keer kwam vooral naar voren waarom zij denkt dat haar dochter gepest wordt.

De rol van ouders

Nathalie begrijpt niet dat de moeder van de pester niet doorheeft wat er nou werkelijk aan de hand is en wat er achter het gedrag van haar pestende kind zit. Nathalie vertelde me dat de andere moeder en zij elkaar al heel lang kennen en zelfs bevriend waren vroeger. Ook de kinderen speelden leuk met elkaar en zitten al jaren bij elkaar in de klas. In de afgelopen jaren heeft Nathalie zich ontwikkeld als succesvol ondernemer, is verhuisd en heeft een nieuwe auto gekocht. Jaloezie speelt volgens Nathalie een grote rol. Het zijn niet de volwassenen maar de kinderen die lijden onder dit gedrag, want plotseling heeft één van deze kinderen besloten om de ander te gaan pesten.

De rol van de ouders of de thuissituatie lijkt invloed te hebben op kinderen die hun pijn omzetten in het pesten van andere kinderen. Natuurlijk zullen ouders hun kinderen niet bewust aansporen om een ander kind te pesten, maar er wordt wel weggekeken of gezegd: “dat doet mijn kind niet”, uit een vorm van schaamte.

Het gevoel achter het gedrag

Het heeft me altijd gefascineerd wat er achter iemands gedrag schuil gaat. Deze situatie zette mij aan het denken over wat ik heb geleerd over het ego en hoe het ego werkt. Het ego zal alles doen om je te beschermen tegen ‘pijn’.

De ene keer schiet je daarom in de slachtofferrol door jezelf zielig te vinden en de andere keer schiet je in de daderrol en wil je de ander nog meer pijn doen dan jij op dat moment voelt.  Degene die pest -de dader- is naar mijn mening ook een slachtoffer als je verder kijkt dan het pestgedrag alleen. Het kind voelt zich niet gezien of gehoord, voelt zich afgewezen, gekwetst of is jaloers op wat de ander heeft. Iedereen vind zijn eigen pijn de ergste pijn en daar komt het ego dus om de hoek kijken. Sommige kinderen nemen duidelijk en zichtbaar de daderrol op zich en beschermen zichzelf tegen deze pijn door anderen te pesten. Ze kunnen een groep om zich heen verzamelen om dit gedrag ‘goed te praten’, maar diep van binnen willen ook deze kinderen alleen maar gezien, gehoord, geheeld en geliefd worden.

Verschillende soorten pesten

Kinderen pesten om een reden. Er zijn verschillende redenen en daarom ook verschillende soorten pesten.

Ik omschrijf er een paar, maar er zullen nog meer onderliggende pijnen zijn die kinderen aanzetten tot pestgedrag.

  • Spanning en ruzie thuis kan leiden tot een kind wat om zich heen gaat slaan, de vechtersbaas.
  • Omdat het kind zich thuis een slachtoffer voelt, kan het als uitlaatklep op school de daderrol op zich nemen en kinderen gaan slaan en ruzies uitlokken om die opgekropte energie van zich af te krijgen.
  • Gemengde signalen thuis, zoals ouders die liegen of de boel verdraaien om zo ergens mee weg te komen, kunnen leiden tot het stiekeme pesten. Deze kinderen voelen heel goed aan dat ‘het niet klopt’ wat hun ouders doen, toch zien ze ook dat de ouders ermee wegkomen. Dat geeft kinderen een ‘bepaalde schijnheiligheid’.  Ze gedragen zich voorbeeldig waar de juf bij is, maar bedreigen anderen als ze hen geen snoep geven of niet met ze willen spelen.
  • Kinderen die emotioneel beschadigd zijn hebben vaak onbewust op jonge leeftijd besloten om zich niet door anderen te laten kwetsen en dit kan leiden tot het gemene pesten. Zij sluiten andere kinderen buiten, voordat zij zelf buitengesloten kunnen worden. Ze voelen zich eigenlijk niet veilig in een groep en durven vaak niet zichzelf te zijn.

Wat kun jij als ouder doen?

Pest jou kind anderen en durf je te kijken naar wat er speelt binnen je gezin? Dan heb je al een hele dappere eerste stap gezet. Toegeven is vaak lastig, omdat je je schaamt of schuldig kan voelen. Je kind schreeuwt om aandacht, wil jou er onbewust niet mee belasten, maar reageert zijn of haar ware gevoelens wel af op een andere manier. Durf te kijken waar je kind op reageert. Het kan zijn dat je kind na het overlijden van opa om zich heen slaat. Het is pijn, onmacht en verdriet waar je kind op reageert. Het hoeft dus niet altijd een ‘slechte gezinssituatie’ te zijn. Hoe word er binnen het gezin omgegaan met gevoelens? Mogen ze er zijn of stoppen jullie ze thuis liever weg? Met de juiste hulp en begeleiding kun je de diepste wonden helen. Wanneer de oorzaak van het pesten gezien en geheeld wordt, is het pesten voorbij en ontstaat er ruimte om gezonde relaties te bouwen en om op een gezonde manier met gevoelens en emoties om te gaan. Pestgedrag is gedrag. Gedrag is aangeleerd en kan ook weer afgeleerd worden.

 

Voor tips hoe je meer rust in je gezin kunt krijgen, vraag  je hier mijn gratis e-boek aan!

Geschreven door: Shanaz Jonas
Foto: bron


Verder lezen

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Laat je naam- en e-mailadres achter en ontvang iedere week de nieuwste artikelen van Jack & Juul in je mailbox.

Volg Jack & Juul