Luister jij naar de stem van je lichaam?

Luister jij naar de stem van je lichaam?
Bewustzijn

Kom op! Nog even dit, nog even dat! Het moet af! Oei, wat vermoeiend zo’n strenge stem in je hoofd. Toch is het geen onbekend verschijnsel voor veel drukke (single) moeders. Wat doet dat doorzetten eigenlijk met je lijf en je welzijn? Kun je de stem van je lichaam nog wel horen?

Jarenlang voer ik op de kracht van mijn doorzettingsvermogen. Het was een puzzel om alles gedaan te krijgen. Tijdsgebrek en overbelasting lagen voortdurend op de loer. Hoe moeier ik was, hoe strenger ik voor mezelf werd. Ik zag geen andere uitweg en zette alle kracht in die ik had. Tenminste dat dacht ik…..!

Zachte kracht

Totdat ontdekte ik dat er een veel sterkere kracht in mij huisde. Een kracht die meer te bieden had dan de harde, strenge kracht die de behoeften van mijn lichaam compleet negeerde. Ik kwam in aanraking met mijn zachte kracht. Mijn lichaam had me zo veel aanwijzingen gegeven om rust te nemen. Mijn eigenwijze hoofd had niet geluisterd. Mijn energievoorraad was op. Het leek een ramp. Niets bleek minder waar. Ik ontdekte een liefdevollere, zachtere kracht in mezelf.

Wijsheid

Ik nam tijd om bewust te ademen, stil te zitten, te wandelen. Ineens kwam er een andere stem in me naar boven. Mijn innerlijke wijsheid begon zich in mijn leven te mengen. Die innerlijke stem, mijn intuïtie vertelde me via mijn lichaam wat ik nodig had. Ik ontdekte wijsheid, rust, vertrouwen en mijn passies. De stem vertelde me hoe waardevol mijn wensen zijn. Dat ik ze serieus mag nemen. Het gekke is dat ik nu net zoveel gedaan krijg. Ik zwem niet meer tegen de bierkaai in. Ik volg mijn flow en doe de dingen op het goede moment. Meer moeiteloos.

Herkennen welke stem spreekt

Hoe kun je die harde en zachte kracht nu in jezelf herkennen? De harde kracht spreekt in beperkingen.

  • Nee, er is geen tijd!
  • Je moet het nú doen
  • Rusten is zonde van je tijd
  • Je staat er alleen voor
  • Let op dat je het niet verknalt’

Het is een dwingende stem waar weinig liefde of zorg uit spreekt.

Liefdevolle aanwijzingen

De stem van de zachte kracht biedt ondersteuning. Het voelt voor mij als een vrouwenstem. Mijn zoon heeft wel eens gezegd: “Intuïtie is de stem van je hartje”. Hoe mooi is dat?! Zo voelt het voor mij ook. Je hart is liefdevol en zorgzaam. Zij zegt dingen als:

  • Neem maar even de tijd
  • Ik zie dat je de dingen vanuit goede intenties doet
  • Het geeft niet dat het niet lukt, je doet wat je kunt

Ze geeft ook liefdevolle, duidelijke aanwijzingen. Ze vertelt je via je lichaam wat je nodig hebt om het vol te houden. Ze geeft je goede ideeën en waardevolle ingevingen. Gun jij jezelf de kans om hiernaar te luisteren?

Luister jij veel naar je strenge stem? Probeer dan deze tips:

1. Ga elke dag vijf minuten stilzitten zonder iets te moeten of te doen

Zorg dat je niet afgeleid wordt door tv, telefoon of muziek. Gewoon even niets. Wees nieuwsgierig naar de reactie van je lichaam. Voel je ontspanning, verzet of onrust? Komen er ideeën op?  Of wil je direct opspringen om weer aan de slag te gaan? Observeer je neigingen. Je hoeft er niets mee. Het enige wat je hoeft te doen, is nieuwsgierig kijken naar wat zich aandient.

2. Ga na of je handelt vanuit ‘moeten’ of ‘willen’

Voel je vooral ‘moeten’, vraag je dan af of het waar is dat dit nu per se ‘moet’. Soms is het antwoord ‘ja’, dan is de kwaliteit van het kunnen doorzetten even nodig. Je kunt er bergen mee verzetten. Is het antwoord ‘nee’? Vraag je dan af of je een beter moment voor deze taak kunt vinden?

3. Vraag regelmatig aan je lichaam wat het nodig heeft

Luister goed naar het antwoord. Wees ook nieuwsgierig naar je reactie op het antwoord. Lukt het je om te luisteren of is het nog moeilijk om het in de praktijk te brengen? Is het nog lastig? Dat geeft niet. De ontdekking alleen is al heel waardevol.

Ben jij ook zo’n bikkel die altijd doorgaat? Zou je jezelf op een gezondere manier op de been willen houden? Doe mee aan de online ontmoetingen waarin ik je leer hoe je naar je lichaam kunt luisteren. Het is heel simpel en effectief. Kijk dan op https://www.mamaluz.nl/ontdek-echte-kracht/

Geschreven door: Annaluz Uittenbroek
Foto: bron


Verder lezen

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Laat je naam- en e-mailadres achter en ontvang iedere week de nieuwste artikelen van Jack & Juul in je mailbox.

Volg Jack & Juul