Hoe jij je kind kan helpen met de druk van buitenaf om te gaan

Hoe jij je kind kan helpen met de druk van buitenaf om te gaan
Opvoeden

Zodra je kind zich in sociale groepen gaat begeven, zal het op welke manier dan ook te maken gaan krijgen met druk vanuit deze groep. Of dat nu zijn vriendjes zijn, klasgenootjes of misschien wel de kinderen op de sportschool. Maar ook de meesters, juffen en andere begeleiders, zelfs ouders van vriendjes kunnen (on)bewust druk op een kind leggen. Indien dit niet resoneert met wat een kind zelf denkt, voelt of wilt, dan zorgt dit voor een innerlijke strijd bij het kind.

Elke druk van buitenaf zorgt voor een belangrijk beslismoment

Het zijn deze momenten waarop een kind kan leren om bij zichzelf te blijven. Om te voelen wat zijn pad is en daarop te vertrouwen. Om zijn eigen wijsheid te ontdekken en daar voor op te komen. Laat hij zich meeslepen in de wensen en verwachtingen van anderen of blijft hij in zijn ik-kracht staan? Zelfs hele simpele gebeurtenissen kunnen zo ongemerkt het keerpunt zijn in de verbinding met zichzelf.

Een kind kan zich vaak nog niet goed afsluiten voor de druk, de woorden en energie. Het zal hem overvallen, overweldigen en wellicht tot conformeren dwingen. Simpelweg omdat hij zichzelf, de wereld en zijn plek erin nog niet goed begrijpt. En vooral niet weet hoe deze plek vanuit liefde en kracht in te nemen.

Je kind is autonoom, maar nog niet onafhankelijk

Zodra een kind zich conformeert aan de groep, ondanks dat hij dit ergens diep van binnen niet wil, dan zet hij daarmee de eerste stap in het ondergeschikt maken van de wens van zijn hart. En dit kan misschien heel dramatisch klinken, maar de wereld van een kind zijn deze kleine dingen helemaal van belang. Zij zijn namelijk wel autonome wezens, maar kunnen nog niet zodanig functioneren. Zij zijn nog veel van hun verzorgers en begeleiders afhankelijk.

Het is daarom dat hier een belangrijke rol is weggelegd voor jou als ouder. Want ook al ben je er vaak niet bij als je kind onder druk wordt gezet, jij kunt hem leren hoe hiermee om te gaan. En ja dat betekent natuurlijk dat hij ook moet leren dat hij niet altijd zijn eigen weg kan bewandelen, maar je kan er wel voor zorgen dat je kind leert om voor zichzelf op te komen. Zodat het zich gezien en gehoord voelt. Daardoor gaat hij zich sterker voelen, krijgt hij meer zelfvertrouwen en weet hij op momenten dat het erg echt toe doet vanuit zijn ik-kracht toch de andere kant op kan gaan.

Als de druk van buitenaf te groot wordt, kun jij die helpen ontladen

Mijn jongste gaat net acht weken naar school. Halve dagen. Hij zit op een school met een continu rooster, maar wil eigenlijk nog niet op school eten en is daarnaast gewoon echt nog aan het wennen aan de vastigheid, de schema’s, de omgeving, kindjes en juffen. Het gaat al veel beter dan in het begin. Dus wij zijn tevreden en volgen zijn ontwikkeling hierin.

De juf echter vond dit verontrustend. Zij eiste bijna dat hij volledige dagen naar school komt. Het was volgens haar zeer ongebruikelijk dat hij nog niet gewend was en zij maakte zich zorgen om zijn ontwikkeling. Los van dat daar geen enkele reden toe is, vind ik het vooral zorgwekkend dat er al zo’n druk op een kind wordt gelegd terwijl dat helemaal niet nodig is.

En niet alleen door de juf. Want elke dag vragen andere kindjes aan hem wanneer hij blijft eten. Ik zie dat het hem verwart. Dat hij wel mee wil doen en erbij wil horen. Maar toch houdt iets hem nog tegen. Ik weet dat hij vanzelf zal aangeven wanneer hij er klaar voor is. Dan zal het uit hemzelf komen en niet van buiten af.

De natuur als metafoor kan je kind helpen

Om hem hierbij te helpen vertel ik hem veel over de natuur. Over hoe alles groeit en bloeit en in de natuur niets geforceerd kan worden. Er wordt geen rups sneller een vlinder door het tegen hem te roepen. Er gaat geen bloem sneller groeien door eraan te trekken. En de zon ging nooit eerder op dan dat het tijd ervoor was.

Zo ook heeft hij zijn eigen natuurlijke ritme. Daar mag hij op vertrouwen. Wat een ander ook zegt. De natuur voelt en groeit van binnenuit en laat zich zo naar buiten zien. Dat mag hij ook doen. Hij mag staan als een boom, met wortels diep in de grond en ongeacht de wind die om hem heen waait zijn eigen ruimte innemen.

En ik help hem daarbij om goed naar hem te kijken en te luisteren. Door hem te observeren en de signalen te herkennen als dat hij in conflict met zichzelf is. Ik maak het bespreekbaar, gebruik metaforen uit de natuur en help hem bij zichzelf te blijven. En als het toch moet, dan leer ik hem uitspreken hoe hij het ervaart en voelt. Al is het alleen maar tegen mij. Zodat hij het niet opkropt en de frustratie niet een eigen leven gaat leiden in zijn innerlijke wereld, maar erkent wordt.

Hoe jouw kind omgaat met sociale druk zegt ook iets over jezelf

Voor hem betekent dat natuurlijk maar hele kleine stapjes in zijn bewustzijn. Het meeste dat ik vertel begrijpt hij nog niet echt helemaal. Maar door herhaling groeien de zaadjes die ik plant en door het benoemen ervan gaat in elk geval de lading eraf en kan het hem ook niet onbewust gaan belemmeren.

Maar voor mij als moeder betekent dit mijn moederhart volgen, vertrouwen op mijn gevoel, mijn inzichten en mijn intuïtie. Door de spiegel te zien die mijn kind mij voorhoudt in het zichzelf staande zien te houden, herken ik mijzelf en leer ik ook meer over wat ik kan doen om zelf ook meer mijn eigen weg te blijven volgen.

En door zelf meer in mijn kracht te komen staan, geef ik het allerbeste voorbeeld aan mijn kind. Zodat de liefdevolle zaadjes in het onderbewustzijn worden gevoed met het daadwerkelijk zien en ervaren in het bewustzijn. Waardoor hij dit zelf ook leert te doen.

 

Wil jij jouw kind ook op liefdevolle wijze ondersteunen bij opgroeien en tegelijkertijd zelf stappen zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling door de spiegel die je kind je voorhoudt? Ontdek het krachtige systeem van helende verhalen in de 3 delige training Leer helende verhalen schrijven.

Geschreven door: Eveline van Dongen
Foto: bron


Verder lezen

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Laat je naam- en e-mailadres achter en ontvang iedere week de nieuwste artikelen van Jack & Juul in je mailbox.

Volg Jack & Juul