Hoe herinnert je kind jou als moeder?

Hoe herinnert je kind jou als moeder?
Bewustzijn

Mijn kind herinnert zich mij als een … moeder. En wat staat er bij jou op de …? Vraag jij je wel eens af wat voor moeder je wilt zijn? Hoe je kind als volwassene zich jou herinnert? Welke herinneringen je kind aan zijn jeugd heeft? En wat dat betekent voor wat jij vandaag doet?

Je bent 65 jaar en oma

Stel je voor dat je 65 bent en op een zonnige middag in de tuin zit met een glaasje. Je mijmert wat. Morgen komen je kinderen op bezoek met hun gezin. Goh, nu ben je oma terwijl je je nog als de dag van gisteren herinnert dat je eigen kinderen klein waren. Wat heb je genoten van die tijd! Welke beelden komen nu bij je op? De herfst met rood-met-witte paddenstoelen zoeken. De zomer met kamperen bij een meertje of gewoon thuis de tuinslang aan. De oneindige spelletjes die je speelde met de kinderen. Samen pepernoten bakken met Sinterklaas. Je hoort weer het gelach van je kinderen. Ook die andere kant is er. Het gedoe elke ochtend om op tijd op school te komen. De periode dat je dochter niets van je wilde weten en hoe zeer dat jou deed. Jouw korte lontje naar de kinderen wanneer je moe was van een drukke dag op je werk. De kinderen die op jou mopperden wanneer ze ‘alweer’ hun handen moesten wassen van jou.

Heerlijke herinneringen? Of niet?

Even terug naar het nu. Welke van deze herinneringen wil je houden en welke wil je veranderen? Wanneer je dat weet, weet je ook wat je nu te doen staat. De herinneringen van later worden bepaald door wat jij vandaag doet. Kies je voor een spelletje met de kinderen of voor een email beantwoorden? Stop je nog even stiekem een lief briefje in de broodtrommel van je kind? De herinneringen van later worden ook bepaald door hoe jij dingen doet. Anders gezegd, het is de toon die de muziek maakt. Hoe is jouw toon? Klink je opgewekt, vrolijk, begripvol? Of is jouw toon meer gelaten, geïrriteerd of streng? Het is misschien gek maar herinneringen worden sterk gekleurd door de sfeer die er toen was. ‘Het was gezellig’ of ‘we hadden zo’n lol samen’. Waar die lol over ging, dat weet je niet meer. Je herinnert je de warmte, saamhorigheid en het plezier.

Zet de eerste stap vandaag

Welke herinneringen wil je dat jouw kind aan jou en zijn jeugd heeft? Schrijf dat maar eens op. Lees het terug en vraag je dan af hoe jij dagelijks bent. Maak je daarmee de herinneringen waar jij op je 65e blij van wordt om aan terug te denken? Waar je volwassen kind blij van wordt?

Wanneer het antwoord ‘nee’ is dan weet je dat je iets te veranderen hebt. Zet de eerste stap vandaag.

Je eigen pad als moeder

Weet je even niet welke eerste stap dat moet zijn? Ik help je graag op weg. De moeders die ik heb begeleid op hun pad geven aan dat zij meer begrip hebben voor hun kind en zelf beter weten wat ze willen als moeder. Met als effect dat de band met hun kind sterker en betekenisvoller is geworden. Dat neem je de rest van je leven mee…en je kind ook.

Geniet jij van het moeder zijn? Heb jij zin in een dag vol inspiratie en praktische tips? Kom zaterdag 24 juni naar mijn event 'opvoeden hoe je het écht wilt'. Een dag met workshops en entertainment om met elkaar uit te wisselen over welke moeder je wilt zijn en wat je je kind wilt meegeven.

Geschreven door: Eline Weijers
Foto: Lora Leathco


Verder lezen

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Laat je naam- en e-mailadres achter en ontvang iedere week de nieuwste artikelen van Jack & Juul in je mailbox.

Volg Jack & Juul