De magische kracht van muziek

De magische kracht van muziek
Bewustzijn

Iedereen houdt van muziek. Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die niet van muziek houdt.
Muziek heeft iets magisch, het doet altijd iets met je. Het raakt je en brengt je in beweging, het maakt je vrolijk of verdrietig. Je vind het helemaal niks of je droomt erbij weg en gaat er helemaal in op. Je kunt muziek bewust gebruiken om je gedrag, emoties en omgeving te beïnvloeden.

Wat is muziek?

Volgens Wikipedia is muziek – de kunstzinnige schikking van klanken om een uitdrukking van emotie te bereiken – en kan niet per ongeluk ontstaan.

Muziek is dus een bewust proces, iets wat een bepaalde emotie bij je veroorzaakt. Jouw reactie erop en het gevoel wat het je geeft is dus geen toeval.

Het is persoonlijk en toch universeel, het verbind mensen en kan heel wat in beweging brengen.

Vaak kun je niet eens in woorden uitleggen waarom je bepaalde muziek fijn vind, je voelt het gewoon ergens van binnen. Iets in jou reageert op iets in de muziek. Dat is de trilling, de frequentie, de energie.  Dat wat jij prachtig vindt, kan een ander afschuwelijk vinden. Een kwestie van smaak?

In eerste instantie wel, maar als je dieper gaat kijken speelt er nog meer. Het is de beleving, het bewustzijn en de energie uitwisseling wat muziek magisch maakt. Je lichamelijke reactie is niet altijd zichtbaar als je niet danst, beweegt of neuriet op de muziek. Maar je lichaam reageert altijd, jouw energie en de energie van de muziek reageren op elkaar. Je wisselt in de energie gegevens uit. Je voelt je begrepen, getroost, je lichaam ontspant zich of je krijgt juist energie.

De invloed van muziek op je leven

Of je nou naar een film zit te kijken, boodschappen doet of een reclamespot voorbij ziet komen, overal zit muziek onder. Dat is geen toeval. Er worden mensen opgeleid en betaald om te bedenken hoe ze jouw gedrag en emoties kunnen beïnvloeden met muziek. En dan gaat het vooral om jouw onderbewuste en de energie uitwisseling die daar plaatsvind.

Terwijl jij naar die film zit te kijken, boodschappen doet of een reclamespot ziet, ben je daar niet bewust mee bezig, toch heeft het een bepaald effect op je. Dat is helemaal niet erg, want anders kun je nooit achterover zitten bij een film, impulsaankopen doen of je laten verleiden om merk X uit te proberen.

Muziek wordt dus gebruikt om mensen in beweging te brengen, bewust en onbewust. Hardlopers rennen met hun favoriete playlist, want sporten gaat een stuk lekkerder als de muziek goed is.

Tijdens mijn yogalessen gebruik ik muziek zonder tekst om rust te creëren in de ruimte. Omdat muziek met tekst bij een ontspannende activiteit zoals yoga kan afleiden, kies ik daar bewust voor. Tekst heeft ook veel invloed op je, want als je meezingt met een vrolijk liedje wordt je vanzelf vrolijk.

Maak je eigen playlist

Je kunt muziek gebruiken om je emoties te versterken, maar ook om in een andere stemming te komen. Als je hoofd vol zit, zet dan een rustgevend muziekje op zonder tekst, dat helpt je ontspannen. Kun je juist wat extra energie gebruiken, kies dan muziek waar je vrolijk van wordt. Zo simpel kan het zijn.

Maak verschillende playlists aan om bewust de magie van muziek in je leven te ervaren. Je hebt veel meer invloed op je gevoel dan je denkt, probeer het maar eens uit.

Heb je een slecht humeur, zet dan je playlist aan met muziek waar je vrolijk van wordt. Voor je het weet zing je de vrolijke teksten mee en heeft de muziek een glimlach op je gezicht getoverd. Heb je moeite om in slaap te vallen omdat je nog te druk bent in je hoofd? Kruip dan in bed met muziek om lekker bij weg te dromen.

Om je een beetje op weg te helpen deel ik hier mijn persoonlijke top 3 van muziek waar je rustig van wordt. Gebruik het als achtergrondmuziek of om lekker bij in slaap te vallen.

Tijdens mijn yogalessen worden zelfs de drukste kinderen rustig door deze muziek tijdens het laatste deel van de les, waarbij ze lekker onder een dekentje liggen.

♥ Merlins Magic  The heart of Reiki

♥ Anugama  Shamanic Dream

♥ Aeoliah  Angel Love

Wil je meer rust in je leven? Download dan hier het gratis e-book met 7 tips.

Geschreven door: Shanaz Jonas
Foto: bron


Verder lezen

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Laat je naam- en e-mailadres achter en ontvang iedere week de nieuwste artikelen van Jack & Juul in je mailbox.

Volg Jack & Juul