Ben jij je eigen steun en toeverlaat?

Zelfcompassie voor moeders

Ben jij je eigen steun en toeverlaat?
Bewustzijn

Laatst hoorde ik een single moeder zeggen: “ik kan het gewoon niet, ik ben helemaal geen goede moeder”. Toevallig weet ik dat zij een hele lieve, goede moeder is. Maar ja, soms is het zoveel. Dan slaat de twijfel toe. Herken je dat? Ben je dan je eigen steun en toeverlaat, of help je jezelf verder de put in?

Als je iemand op straat ziet lopen met acht zware boodschappentassen en een gebroken been, is het gelijk duidelijk. Dat is een te zware last. Dat lukt gewoonweg niet alleen. Aan veel single moeders zie je niet direct dat hun last zwaar is. Het zijn bikkels en ze zetten door. Je kunt nu eenmaal geen dagje vrij nemen van je kinderen.

Opbeurend?

Kun je je voorstellen dat iemand met een gebroken been en acht tassen boos op zichzelf wordt omdat het niet lukt? Nee he? Maar vrouwen kunnen soms flink hard zijn voor zichzelf. Ze praten zichzelf de put in en gaan die gedachten geloven. “Ik ben een slechte moeder” of “Ik ben ook veel te bezorgd” of “Weer mislukt!” Ook ik heb veel van die ondermijnende gesprekken met mezelf gevoerd. Geloof me, het is niet de beste manier om jezelf op te beuren, en krachtig vooruit te kunnen.

Stel je voor. Je beste vriendin twijfelt aan zichzelf, aan haar kwaliteiten als moeder. Zou jij het in je hoofd halen om tegen haar te zeggen: “jij bent een slechte moeder, je bakt er niets van!” En dan ben ik nog mild. Want de dingen die we tegen onszelf zeggen, zijn vaak veel harder. Soms is het zo’n gewoonte geworden om kritisch tegen jezelf te praten. Je hoort die gedachten dan niet meer bewust. Het kan interessant zijn om eens te luisteren naar de dingen die je tegen jezelf zegt.

Fijne vriendin

Wat is nu eigenlijk de reden dat we soms in zelfkritiek belanden? Door je hoofd te gebruiken en te gaan redeneren, ben je niet meer in contact met je gevoel. Rationaliseren is een van de afweermechanismen waar wij als mens mee behept zijn. Als je je gevoelens toelaat, ontdek je misschien dat het eigenlijk pijn doet dat je zo tegen je kind geschreeuwd hebt. Of dat je verdrietig bent dat je weinig aandacht aan je kinderen hebt kunnen besteden. Wat zou je beste vriendin doen als je die gevoelens deelt? Als het een fijne vriendin is, zal ze je steunen en naar je luisteren. Ze zou je even laten uithuilen of uitrazen, en je dan een knuffel geven en zeggen: “Morgen weer een dag”.

Zelfcompassie

Het goede nieuws is dat je niet afhankelijk bent van je vriendin voor zulke opbeurende woorden. Zelfcompassie is een manier om jezelf liefdevol te benaderen. Zelfcompassie roept dezelfde sensaties in je op als je kunt voelen bij compassie voor anderen. Als je ziet dat anderen het moeilijk hebben voel je vaak warmte en zorgzaamheid. Je toont begrip en bent vriendelijk, in plaats van te veroordelen. Wat zou het prachtig zijn als we onze eigen beste vriendin kunnen zijn. Je eigen steun en toeverlaat. Zeker als (single) moeder heb je dat keihard nodig. Het leven is nu eenmaal een stuk makkelijker als je af en toe een peptalk krijgt. Van jezelf of van een ander.

De 3 uitgangspunten van zelfcompassie:

1. Vriendelijkheid voor jezelf

Jezelf liefdevol bejegenen juist als je het moeilijk hebt in plaats van je gevoelens negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek. Als je accepteert dat problemen bij het leven horen, en zachtaardig bent voor jezelf, ervaar je meer emotionele balans.

2. Gedeelde menselijkheid

Je kunt je soms alleen en geïsoleerd voelen als je het moeilijk hebt of fouten maakt. Alle mensen lijden echter wel eens. Zelfcompassie is erkennen dat wij dit allemaal meemaken, dat we daarin verbonden zijn.

3. Mindfulness

Zelfcompassie is je pijnlijke emoties en gedachten zonder oordelen, met openheid en helderheid bekijken. Zonder je er in te verliezen, zonder ze te onderdrukken of negeren of zonder ze te willen veranderen.

Wil jij ook liefdevoller met jezelf omgaan?  Het zal je steunen in je moederschap. Bovendien is een moeder die lief is voor zichzelf een prachtig en inspirerend voorbeeld voor haar kinderen. Voor meer informatie neem je contact op met Annaluz via www.mamaluz.nl

Geschreven door: Annaluz Uittenbroek
Foto: bron


Verder lezen

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Laat je naam- en e-mailadres achter en ontvang iedere week de nieuwste artikelen van Jack & Juul in je mailbox.

Volg Jack & Juul